Това е японската философия на 20-ти век, която се отнася

...
 
Това е японската философия на 20-ти век, която се отнася
Коментари Харесай

Само за 1 минута на ден Кайдзен техниката помага да подобрим физическото и психическото си състояние

 

Това е японската философия на 20-ти век, която се отнася освен за ръководството на огромни компании, само че и за всекидневието, което ще ви направи по-щастливи.

 

Има няколко тълкувания на кайдзен философията: методът визира както сферата на ръководство, по този начин и сферата на психическото и физическо здраве. Какво е общото сред тези подходи и каква е оптималната формула за триумф?

Думата „ кайдзен “ значи непрестанно възстановяване, рационализиране. За създател на методологията се счита Масааки Имаи, който през 1986 година разгласява книгата „ Кайдзен: ключът към триумфа на японските компании “. Но кайдзен не е единствено способ на ръководство, той е цяла философия, с помощта на която японската стопанска система в следвоенния интервал (от средата на 50-те до 70-те години) се разраства и усъвършенства доста. След излизането на книгата, японците въплъщават думите и метода му към живота с още по-голям триумф и си обезпечават купата основоположници на тази философия.

Методологията се основава на непрекъснати дребни промени, като японците считат за съществена цел не увеличение на производството, а рационално подхождане към процеса, давайки опция на хората да се усъвършенстват. Този метод в последна сметка довежда до високото качество на всички артикули и услуги, които японските компании доставят на своите клиенти.

Една от главните и основни характерности беше плавното, постепенно, последователно развиване, а не „ скокове “, които са доста по-трудно податливи на разбор и прогнозиране.

 

Особено внимание се обръща на взаимоотношението с сътрудниците: поддръжката, взаимопомощта и обмена на познания се считаха за стълбовете на връзката. Това отношение (включително и на шефа към подчинените му), несъмнено, послужи като спомагателна мотивация. Всеки човек е чувствал значимостта на работата си и затова се е чувствал виновен за всяко деяние, което е направил. Скоро процесът, който корпорациите употребяват за възстановяване на качеството на продуктите, и процесът на неговото основаване се реалокира и в всекидневието.

 

 

Каква е връзката сред ръководството и уелнес концепцията?

Философията вкарва правилото на 1-та минута. Ако всеки ден, едновременно, отделяте най-малко една минута на някаква активност, било то извършения или медитация, тялото няма да изпитва стрес, а, в противен случай, задоволство от обстоятелството, че сте посветили време на потребна и приятна бизнес.

 

Защо тази техника е потребна и ще има ли резултат от 1 минута?

Практиката демонстрира, че желанието за смяна на живота към по-добро посредством внезапно преструктуриране (както в индустриалния процес) не постоянно подсигурява съзнателен резултат.

 

Колкото повече мощ в началото се ползва към достижението и колкото повече човешкото тяло и мозък са изложени на стрес, толкоз по-бързо изчезва мотивацията за продължение на необикновена рутина и привикване с нея.

 

Изберете занимание, което ви интересува,   опитайте се да въведете правилото за 1 минута в ежедневната си рутина, тъй като сходно упражнение няма да ви отнеме доста време. Съзнанието на човек на драго сърце ще отдели дребен интервал от време за обичаното му занятие и самоусъвършенстване, което няма да лишава времето за други каузи и инициативи. Важното е да сте непрекъснати и да вършиме това, което ви носи наслаждение, ново познание или изгода за духа и тялото.

Може да ви се стори, че една минута е малко. Ако това е правилно, тогава отделете малко време единствено за няколко дни. Ще забележите по какъв начин желанието да започнете още веднъж нараства последователно. Следващата крачка, която би трябвало да извършите, е да започнете гладко да увеличавате времето до 5 минути, по-късно до 10 минути.

 

Кайдзен не е единствено за физически или душевен стрес. Често се дава образецът със  систематичното разчистване на стаята или работно пространство заран. В началото ще си помислите: за какво да почиствате едно и също място, откакто то към този момент е чисто. Първо, доста евентуално е да се отървете от ненужни отпадъци и неща, които в действителност не употребявате, просто се убедете, че този бележник несъмнено ще ви бъде потребен в бъдеще. Въвеждането на сходен дребен обред освен физически ще почисти пространството: възприятието за ред има позитивен резултат върху прочувственото и психическото положение. Ще почувствате, че още на сутринта мислите ви са систематизирани, а възприятието на задоволеност ще ви даде нова мощ и сила.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР